عطاری سینا

خود درمانی با داروهای گیاهی

عطاری سینا

خود درمانی با داروهای گیاهی

خواص داروهای گیاهی

بسم الله الرحمن الرحیم 

آویشن        تقویت معده وکبد-نفخ شکم -عفونتهای  روده-حالت تهوع واستفراغ- 

استقدوس   مقوی قلب واعصاب-آ سم-سرگیجه-میگرن-دردمفاصل-نقرس-نزله-

اسفرزه        اسهال خونی وساده-التهاب کلیه ومثانه-خلط آور-یبوست های مقاوم-

افتیمون       ارامبخش-سوداوبلغم-لرزش های  عصبی-  

افسنتین     خلط آور-صفرا-پاک کننده سینه و ریه-مقوی بدن-معرق-مدربول وحیض -  

انقوزه         ضدقولنج-بادشکن-ضدتشنج-ضدآسم-

اکلیل کوهی  طپش قلب -آسم-ورم کلیه-صفرا- یرقان-نارسایی کبد-

اکالیپتوس     ضدعفونی کننده مجاری تنفسی -خلط آور-معالج  زکام-

انیسون         سو هاضمه-بازکننده برونشها-ضدخفقان-ضد نفخ-بیماریهای  زنانگی-

بابونه           سردردهای عصبی-اشتهاآور-صفرابر-ضدکرم-ضدعفونی روده-

بادرنجیوبه     تقویت قلب واعصاب-نشاط آور-استفراغ دوره بارداری-چنگ زدگی معده-

بارهنگ         نرم کننده سینه-بیماریهای کلیه ومثانه-تصفیه کننده خون-

سنا             مسهل-ملین-تخلیه سموم روده-یبوست های حادومزمن-

مورد            بیماریهای پوستی-شوره سر-رفع بدبویی عرق بدن-

بومادران      مقوی قلب واعصاب-بواسیر خونی - نارا حتی های  زنانگی-دل درد -

بهار نارنج     اختلالات عصبی-طپش قلب-سردردوبیخوابی-

بهدانه          درمان خشکی سینه وگلو-گرفتگی صدا-

ترنجبین       زردی -گرمی-سرخک-مخملک-تسکین عطش-

تخم گشنیز   سوهاضمه-مقوی معد ه-بوی بددهان-

تخم شنبلیله  کم خونی-قند خون-چربی خون-محرک اشتها-

ثعلب             تشنج-خلط آ ور-ورم کلیه-تورم روده ها -

چهارتخمه      گلودردوسرفه-اسهال ساده کودکان-

چهارگل         سرماخوردگی-برونشیت-زکام-ناراحتی های تنفسی-

خاکشیر         اوریون-تب بر-ملین-صفرابر-اشتهاآور-رفع عطش-

خرفه             خونریزی سینه-کرم کدو- دردمثانه-سنگ کلیه-زخم روده-

رازیانه           اشتهاآور-ضدنفخ-ازدیاد شیر-تنظیم قاعدگی-

ریوند             تقویت کبد-صفرا بر-درد کلیه-ضد تب-ضد نفخ-

زر شک          صفرابر-تصفیه کننده خون-رفع فشا خون-تقویت کبد-

زوفا               بادشکن- آسم-سرفه-ورم ریه-

سداب           بواسیر-ضددردهای قولنجی وزنانه-

سعد            اعصاب-حافظه- مقوی معده-تقویت لثه-

سماق         صفرا بر-حالت تهوع-خونریزی سینه- اسهال مزمن-

سنبل الطیب  تقویت قلب-اعصاب-بیخوابی-سردرد-سکسکه-

سیاهدانه       ازدیاد شیر-بادشکن-نارسایی طحال-عطسه-

شاتره            مقوی معده-مدر-صفرابر-محرک اشتها-

شیر خشت     ملین-سرفه-سرخک-زردی-تب بر-

شیرین بیان     زخم معده و  اثنی عشر- ملین مزاج-تنگی نفس-سرما خوردگی-

شکر تغار         ملین-سرفه-خشکی گلو-

عا قرقرها         لکنت زبان-لغوه-فلج-رعشه-صرع-

عناب               ملین-زکام-برونشیت-تصفیه خون-فشار خون- خنکی مزاج-

فوفل                قابض-تقویت لثه- امراض دهان-سستی کمر-مقوی قلب-

فلوس               ملین-پاک کننده سموم روده-برفک وافت دهان-

قراقات               فشار خون-اوره-مرض قند-تصفیه خون-

قرنفل                مقوی قلب-معده-اعصاب-گوا رش-وسواس-بد بویی دهان-

کاسنی              تقویت کبد- پاک کننده مجاری ادراری-تب بر-

کاکل ذرت            سنگ کلیه -مثانه-صفرا-التهابات نقرس ومفاصل-

کتیرا                   نرم کننده پوست دست وصورت-موخوره-

کندر                   مقوی قلب-حافظه-صاف شدن صدا-ضد خلط خونی-

گل بنفشه           سینه درد- سرفه-تب بر-ملین-سرخک- حصبه-آرامبخش-

گل ختمی            گرفتگی صدا-خلط آور-ورم حنجره-سرما خوردگی -

گل گاوزبان            تقویت قلب-اعصاب-بیخوابی-نشاط آور-

گل همیشه بهار     کشنده کرمهای دستگاه گوارش-غلظت خون-اسهال-صفرا-

مرزنجوش              اعصاب-تنگی نفس- زکام-لرزش اعضا-دردشقیقه-میگرن-

مریم گلی             دردمفاصل-تشنج-قند خون-چربی-فشارخون-بیماریهای زنانه-

نعنا                     مقوی معده واعصاب-ضد تهوع-سوهاضمه-           

فلفل

 

 

منشأ و پراکنش فلفل

این گیاه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی است و مکزیک و پرو اولین کشورهایی بودند که کاشت این گیاه را رواج دادند. کریستف کلمب آنرا به جنوب اروپا آورد و از آنجا نیز به خاورمیانه ، آفریقا و آسیا گسترش پیدا کرد. فلفل سبز را نباید با فلفل سیاه یکی دانست زیرا فلفل سیاه بومی هندوستان بوده و دارای ساقه‌های خوابیده است که میوه‌های کروی و سیاه رنگی تولید می‌کند که پودر میوه آن به صورت چاشنی استفاده می‌شود. حدود 46 % تولید فلفل در آسیا انجام می‌شود و چین عمده‌ترین تولید کننده فلفل در آسیا می‌باشد.

گیاه شناسی فلفل

فلفل سبز دلمه‌ای متعلق به تیره بادنجانیان است که دارای گلهای سفید رنگ است و به تنهایی روی ساقه قرار دارند و میوه‌های حاصل از آنها به صورت جدا از هم روی ساقه قرار دارند. فلفل تند هم دارای گلهای سفید رنگ و سفید مایل به زرد می‌باشد. این گلها بصورت خوشه‌ای روی ساقه قرار دارند.

تندی فلفل

تندی فلفل به علت وجود ماده‌ای به نام کاپسایسین می‌باشد که هر چه میزان این ترکیب در بافت میوه بیشتر باشد میزان تندی نیز بالاتر خواهد بود. گرما و شرایط تنش خشکی در زمان رشد میوه باعث افزایش تندی میوه می‌گردد.

رنگ فلفل

رنگ فلفل دلمه‌ای در مرحله رسیدگی به صورت قرمز و نارنجی است. تشکیل رنگیزه‌های موجود در فلفل دلمه‌ای مربوط به تشکیل رنگ توسط دماهای ملایم تحریک می‌گردد.

تأثیر عوامل محیطی بر رشد فلفل

  • دما: فلفل از سبزیهای فصل گرم می‌باشد و نسبت به سرما و یخبندان و دماهای کمتر از 15درجه سانتیگراد بسیار حساس است و دمای پایه برای رشد فلفل در حدود 18درجه سانتیگراد مناسب می‌باشد.

  • رطوبت: نیاز آبی فلفل در حدود 1000 - 400 میلیمتر می‌باشد بطوری که رطوبت کم باعث ریزش گل و رطوبت زیاد باعث ریزش برگ می‌شود.
  • خاک: فلفل را می‌توان در خاکهای شنی سبک تا رسی سنگین کشت نمود. خاک مناسب برای کشت آن خاکهای لوم یا لوم شنی است.

  • __نور فلفل به عنوان یک گیاه به طول روز می‌باشد و معمولاً به فاصله دو ماه پس از کاشت گلدهی شروع می‌گردد و یکماه پس از گل آغازی میوه بستن صورت می‌گیرد و همواره شدت نور کم باعث ریزش گل می‌شود. بطور کلی با افزایش شدت نور در زمان گلدهی اگر کمبود رطوبت وجود نداشته باشد عملکرد افزایش خواهد یافت.

روشهای پرورش فلفل

روش کشت مستقم

در این روش پس از تهیه و آماده سازی بستر بذرها در ردیفهای به فاصله 75 - 70 سانتیمتر کشت می‌شوند و فاصله بین بوته‌ها روی ردیف حدود 45- 40سانتیمتر می‌باشد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر فلفل حدود 25 - 20سانتیمتر است.

روش نشایی

چون بذر فلفل نسبت به گوجه فرنگی و بادنجان جوانه زنی کندتری دارد و همواره به دمای پایین خاک برای جوانه زنی حساسیت بیشتری دارد، در بیشتر موارد از پرورش نشاء برای تولید این گیاه استفاده می‌شود. مدت زمان ماندن نشاء در خزانه حدود 6 - 8 هفته است.

میوه دهی فلفل

در اکثر موارد خود گرده افشانی صورت می‌گیرد و گلها به صورت افقی یا آویزان قرار می‌گیرند و گرده می‌تواند به راحتی روی سطح کلاله بچسبد و احتمالاً در مزرعه حشرات در انتقال گرده و افزایش به میوه نشستن کمک می‌کنند. فلفل توانایی تولید میوه پارتنوکارپ (میوه بدن دانه) را دارد بویژه زمان که دمای هوا پایین باشد. افزایش تعداد میوه در هر بوته باعث کاهش اندازه میوه‌ها شده و بر عکس زمانی که تعداد محدودی میوه روی گیاه تشکیل شود آنها از رشد بیشتری برخوردار بوده و اندازه آنها افزایش می‌یابد.

کوددهی فلفل

کودهای فسفره و پتاسی را هنگام آماده سازی زمین به آن اضافه می‌کنند و نیز حدود 3/1 از کود ازته را نیز قبل از کشت به زمین اضافه می‌کنیم و بقیه کود ازته را در هنگام شروع رشد زایشی به گیاه می‌دهند. البته لازم به ذکر است که استفاده دیر هنگام از کودهای ازته باعث دیررسی محصول و به تأخیر افتادن رشد زایشی می‌گردد و استفاده متعادل از این کود باعث زودرسی می‌گردد همچنین میزان ویتامین C در اثر استفاده زیاد از کودهای از ته کاهش می‌یابد.

مبارزه به علفهای هرز فلفل

می‌توان از علف کش تریفلورالین و علف کش دیفن آمید برای مبارزه با علفهای هرز مزرعه فلفل استفاده کرد.

آبیاری مزرعه فلفل

یکنواخت بودن توزیع آب در طی فصل رشد باعث جلوگیری از ریزش گل و کاهش میوه بستن و نیز جلوگیری از ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه می‌گردد.

ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل

  • ریزش جوانه گل و گل: این عارضه بیشتر در انواع دارای میوه درشت صورت می‌گیرد عوامل ایجاد کننده این ناهنجاری شامل دماهای بالا ، نورکم ، تنش خشکی ، رشد سریع میوه روی گیاه و آفات و بیماریهای ویروسی است.

  • آفتاب سوختگی: میوه‌های رسیده فلفل اگر در معرض نور با شدت بالا قرار گیرند دچار آفتاب سوختگی می‌شوند میوه‌های فلفل در مرحله سبز رسیده در هنگام تغییر رنگ از مرحله سبز رسیده به قرمز حساسیت بیشتری دارند.

  • پوسیدگی گلگاه: به صورت جراحتهای موضعی تیره رنگ روی میوه‌های سبز بالغ و رسیده دیده می‌شود که این عارضه توسط کاهش موضعی کلسیم ایجاد می‌شود.

  • شکل غیر طبیعی میوه: این عارضه توسط دماهای کم زمان میوه بستن ایجاد می‌شود که این میوه‌ها بدن بذر می‌باشند.

زمان برداشت میوه

میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت می‌شود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت می‌کنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفت‌تر می‌شود و برداشت به صورت هفتگی صورت می‌گیرد.

شرایط نگهداری فلفل در انبار

برای نگهداری فلفل در انبار دمای10درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالا یعنی حدود90% ضروری است.

پیاز بومی آسیای جنوبی است

 
پیاز

پیاز در جیره غذایی جزو سبزیجات مهم مصرف می‌شود. از نظر سطح دوازدهمین و از نظر ارزش چهارمین سبزی در بین 22 سبزی مهم می‌باشد.

شرایط آب و هوایی در کشت پیاز

پیاز از سبزیجات مخصوص آب و هوای سرد است. بذر پیاز در درجه حرارت 18 درجه سانتیگراد جوانه می‌زد. بهترین کیفیت رشد آن در حرارت‌های سرد اوایل و در درجه حرارتهای گرم در موقع رسیدن بدست می‌آید.

خاک مناسب برای کشت پیاز

یک خاک خوب برای کشت پیاز باید نرم ، خاصلخیز و در بالایی از هوموس باشد. بنابراین خاکهای شنی لومی خاک مناسب برای کشت پیاز می‌باشد.

کود دهی پیاز

کود دامی پوسیده به میزان20تن در هکتار برای زمین پیاز مناسب می‌باشد در ضمن از کودهای شیمیایی به میزان 80N=(ازت) و80P= (فسفر) و 75K= (پتاسیم) کیلوگرم در هکتار توصیه می‌گردد.

روشهای کشت پیاز

کاشت مستقیم بذر پیاز در مزرعه به منظور بدست آوردن پیازهای دیررس و با خاصیت انباری بالا. کاشت در خزانه به صورت نشاء به زمین اصلی به منظور بدست آوردن مخصول زودرس. کاشت پیازهای کوچک در مزرعه.

طریقه نشاءکاری پیاز

برای بدست آوردن گیاهان قوی نشاء کاری یکی از روشهای مرسوم می‌باشد. نشاء پیازهای بزرگتر ، خطر خشک شدگی و دو تا شدن و تولید ساقه گل دهنده را دارد. در روش نشاء کاری فاصله دو ردیف کشت 40 - 30 سانتیمتر و فاصله گیاهان 7.5 - 5 سانتیمتر در نظر گرفته می‌شود.

مراقبتهای زراعی در زمان داشت پیاز

پیاز در ابتدا رشد کمی دارد لذا سله شکنی (نرم کردن خاک پای بوته) و دفع علفهای هرز ضروری است. عملیات وجین بطور مداوم و تا چند هفته قبل از برداشت ادامه پیدا می‌کند. در مورد دفع علفهای هرز از علف کش داکتال بلافاصله بعد از بذر پاشی در مزرعه به مقدار 12 - 8 کیلوگرم در هکتار استفاده می‌شود همچنین از علف کش توک به مقدار 5 - 4 کیلوگرم در هکتار وقتی که علفها 2.5سانتیمتر رشد داشته باشند استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که این علف کش را نباید قبل از 3 - 2 برگه شدن پیاز مصرف کرد.

آبیاری مزرعه پیاز

برای موفقیت در پرورش پیاز ، باید آبیاری مناسب صورت گیرد بطوری که تحقیقات انجام گرفته نشان می‌دهد که آبیاری بیش از حد مزرعه پیاز باعث پایین آمدن راندمان شده است.

بیماریهای پیاز

  • ارغوانی شدن ریشه: این عارضه توسط قارچ بوجود می‌آید که در اوایل رشد به پیاز حمله کرده و برای مدتی اثرات آن مشاهده نمی‌گردد سپس ریشه‌ها رنگ ارغوانی به خود گرفته و گیاه پژمرده می‌شود. برای کنترل این بیماری باید خاک را حاصلخیز نمود و نیز مرافبتهای زراعی باید به موقع انجام شوند.
  • پوسیدگی گلوی پیاز: پوسیدگی گلو مرض بسیار جدی است و عامل این بیماری که قارچ می‌باشد از جای زخم ، به پیاز حمله می‌کند. این مرض توسط وجود کپک خاکستری در محل ابتدا مشخص می‌شود. ضایعات اولیه در مزرعه شروع و در حین حمل به انبار کردن باعث پوسیدگی می‌شود. پیازهایی که خوب خششک شده باشند کمتر از پیازهای دیگر مبتلا می‌شوند.

برداشت پیاز

برداشت موقعی صورت می‌گیرد که بخش بالای پیاز شروع به افتادن می‌کند که در این حالت پیازها کاملاً رسیده‌اند. در مناطق گرم وقتی که 25% و در مناطق یرد وقتی که 50% از بخش بالای گیاه افتاده باشد برداشت محصول آغاز می‌شود. برای جلوگیری از جوانه زدن پیاز در انبار از مواد بازدارنده رشد مانند مالئیک هیدرازید (HM) استفاده می‌شود.

انواع پیازهای ایرانی

  • پیازهای قرمز شامل: پیاز آذرشهر ، پیاز اصفهان ، پیاز ری و پیاز طارم.
  • پیازهای سفید شامل: پیاز سفید قم و پیاز سفید کاشان.
  • پیازهای بنفش شامل: پیاز کهریزک.
  • پیازهای صورتی شامل: پیاز نوشهر.

بیماری MS چیست ؟

 

بیماری MS چیست ؟                     

          بیماری MS یک بیماری دستگاه عصبی مرکزی بوده و در این بیماری پوشش محافظ اعصابی که در داخل و اطراف مغز نخاع قرار دارند تخریب می شود که این خود باعث ایجاد طیف گسترده ای از علائم مثل از دست دادن کنترل عضلات هماهنگی بین آنها تا اختلالات بینائی می شود.

          این بیماری در زنان شایعتر از مردان بوده و همچنین در نقاطی از دنیا مثل اروپای شمالی، آمریکا و کانادا نیز از شیوع بالاتری برخوردار است. همچنین افرادی که در خانواده خود بیمار مبتلا به MS را دارند، ریسک بالاتری برای ابتلا به این بیماری را نسبت به سایر افراد جامعه دارند.

علت بروز این بیماری چیست ؟

          تاکنون دلیل پیدایش این بیماری مشخص نشده است ولی بنظر می رسد که بروز این بیماری ارتباطی با پاسخهای خود ایمنی داشته باشد. چیزهائی مثل یک ویروس ممکن است باعث تحریک سیستم ایمنی شده و بدن را وادار به تولید پادتنهائی کند که به اشتباه به عناصر خودی بدن حمله میکنند، در بیماری MS این پادتنها به میلین ( Myelin ) که پوشش اعصاب می باشد حمله کرده و آنها را نابود می کنند. میلین باعث می شود که پیامهای عصبی به سرعت در طول عصب منتقل شود. حال اگر این ماده تخریب شود بر روی عصب نقاطی بدون میلین بنام پلاک بوجود می آید و با گسترش این پلاکها انتقال پیام عصبی در طول عصب کند شده و یا  با مشکل مواجه می شود که خود باعث بروز علائم بیماری MS می شود.

          البته علاوه بر ویروس ، محققان معتقدند که پاسخهای خود ایمنی ( یعنی عملکرد دستگاه ایمنی علیه میزبان و نه یک عامل خارجی ) می تواند در اثر عوامل محیطی و یا ژنتیکی نیز اتفاق بیفتد.

علائم بیماری MS چیست ؟

          بیشتر بیماران در سنین 40-20 سال متوجه علائم بیماری MS می شوند. نوع این علائم و چگونگی پیشرفت آنها نیز بستگی به محل پلاکها در دستگاه عصبی مرکزی بیمار دارد. آسیب میلین مربوط به اعصابی که پیام عصبی را به ماهیچه ها می برند باعث ایجاد علائم حرکتی می شود ولی درگیری اعصابی که باعث انتقال حس می شوند سبب اختلال حواس مربوطه می شود. علائم معمولاً با خستگی غیر قابل توضیح و گنگ شروع می شود و بدنبال آن ضعف کلی بدن ایجاد می شود. البته این ضعف ممکن است فقط در یک پا و یا یک دست رخ دهد. بعضی از بیماران دچار تاری دید و یا دیددوگانه ( دود بینی ) می شوند. همچنین علائمی مثل کرختی و سوزن سوزن شدن صورت، دستها و پاها، بدن، اختلال تعادل ، لرز گیجی، اختلال در بلع و یا اختلال در صحبت کردن، از بین رفتن کنترل مثانه هم در بیماری MS مشاهده می شود.

          بیماران زیادی که مبتلا به MS می باشند، دچار درد مزمن هم هستند و گروه کمی از این بیماران دردهای حاد را نیز تجربه می کنند که این دردهای حاد، ناگهانی و شدید بوده و اغلب در صورت و یا ناحیه کمر ایجاد می شوند.

          روند بیماری MS کلاً غیر قابل پیش بینی است. این بیماری دارای مرحله علامتدار و فعال و مرحله نهفته می باشد. بعضی از بیماران پس از مرحله علامتدار و فعال بیماری وارد یک مرحله نهفته طولانی می شوند که در آن علائم بسیار خفیف می باشد. ولی بعضی دیگر با وارد شدن در هر مرحله فعال، طول مدت مرحله نهفته آنها کوتاهتر و کوتاهتر می شود و یا کلاً وارد مرحله نهفته نمی شوند. این بیماران که فاز نهفته کوتاهی دارند به احتمال بیشتری دچار ناتوانی های دائمی مثل فلج
می شوند. گرما و استرس هم می توانند باعث بدتر شدن علائم بیماری شوند. بسیاری از بیماران مبتلا به
MS، افسرده هم می شوند گرچه محققان مطمئن نیستند که آیا افسردگی از علائم این بیماری است و یا فقط پاسخی به یک بیماری مزمن به شمار می رود. بیماری MS بطور کلی تأثیری بر روی طول عمر بیمار ندارد.

چگونه این بیماری تشخیص داده می شود ؟

          پزشکان موقعی به MS مشکوک می شوند که بیمار نسبتاً جوان با علائم حرکتی و یا حسی که مرتباً حالت فعال و سپس خفته بخود می گیرد مواجه شوند. پزشکان مانند هر بیماری دیگری باید یک تاریخچه پزشکی دقیق را در کنار معاینه فیزیکی فرد قرار داده تا بتوانند به تشخیص MS نزدیک شوند. البته برای رسیدن به یک تشخیص قطعی باید مجموعه ای از تستها را برای کنار گذاشتن سایر بیماریهای مشابه انجام داد. بهترین وسیله برای نشان دادن نقاطی از دستگاه عصبی مرکزی ( مغز و نخاع ) که میلین در آنها از بین رفته است و پلاک ایجاد شده MRI می باشد.

          پزشک همچنین ممکن است « آزمایشات پتانسیل برانگیخته » را که می توان روی اعصاب و حواس مختلف مثل بینائی، شنوایی ، ... انجام داد، درخواست کنند. در این آزمایشات این اعصاب تحریک شده و سرعت انتقال پیام الکتریکی در آنها اندازه گیری می شود. بیماران مبتلا به MS پاسخ کندتر و آهسته تری نسبت به تحریک اعصاب از خود نشان می دهند. پزشک همچنین ممکن است آزمایش بررسی مایع  مغزی- نخاعی ( که از طریق کمر این مایع گرفته می شود و بر روی آن آزمایشاتی انجام می گیرد )  را درخواست نماید. مایع مغزی – نخاعی در افراد مبتلا به MS حاوی سطوح بالای پروتئین و WBC سفید بالاتر از حد معمول می باشد.


 

درمان بیماری MS چیست ؟

          هنوز درمان قطعی برای MS پیدا نشده است. امروزه ترکیب درمان داروئی و درمان فیزیکی برای کاهش علائم و یا حتی به مرحله نهفته بردن بیماری توصیه می شود. درمان بیماری MS توسط یک تیم شامل متخصص مغز و اعصاب و متخصص درمان فیزیکی انجام می گیرد. استفاده از داروهای استروئیدی مثل متیل پردنیزون و پردنیزون برای تخفیف علائم بیماری مفید می باشند البته اگر در یک دوره کوتاه مدت مصرف شوند. استروئیدها همچنین می توانند به بهبود اشکالات بینائی در این بیماران کمک کنند. سایر داروها مثل « بتا اینترفرون » و « گلاتیامر » هم می توانند تعداد حمله های حاد بیماری را کاهش دهند. داروهای اخیر که تزریقی هستند باعث جلوگیری از حمله سیستم ایمنی به پوشش اعصاب میلین می شوند. سایر داروها هم ممکن است برای رفع علائم همراه بیماری مثل افسردگی، مشکلات ادراری و یا اسپاسم عضلات مورد استفاده قرار گیرند. اسپاسم عضلات بخوبی به تزریق « سم بوتولینوم » پاسخ می دهد که با رفع اسپاسم، درد ناشی از آن نیز بر طرف می شود. بیماران با مشکلات شدید مثانه ممکن است برای تخلیه ادرار خود به نصب لوله ادارای نیاز پیدا کنند. درمانهای فیزیکی و شغلی نیز به بیمار کمک می کندکه محدوده حرکات خود، قدرت عضلات و انعطاف پذیری آنها را حفظ کنند و همچنین تکنینهائی را برای جبران اختلال هماهنگی بین حرکات در تعادل را بیاموزند تا بتواند علیرغم ناتوانائی هائی که دچار آن شده اند، کارکرد خود را حفظ کرده و به شغل خود ادامه دهند. برای رفع خستگی نیز علاوه بر بعضی از داروها، تنظیم روش زندگی خود برای قرار دادن دوره های مکرری از زمان جهت استراحت و تجدید قوا می تواند مفید باشد.

نکاتی در مورد مراقبت بیمار مبتلا MS از خود

          هنوز محققان راهی را که بتوان از ابتلا به MS جلوگیری کرد، پیدا نکرده اند. اگر فردی تشخیص MS روی او گذاشته شد، در قدم اول و مهمترین مورد حمایت خوب خانواده، دوستان و اعضای تیم درمانی از وی می باشد تا او خود را تنها احساس نکند. البته نکاتی را هم خود بیمار مبتلا به MS باید رعایت کند از جمله استفاده از یک روش صحیح و سالم برای زندگی، مصرف منظم داروهای تجویز شده، برنامه منظم برای فعالیت فیزیکی و ورزش، داشتن استراحت به میزان کافی که می تواند فرد را به وضعیت بهتری از سلامت رهنمون شود. همچنین کاهش سطوح استرس فرد بیمار می تواند در کاهش علائم او مؤثر باشد. همچنین اجتناب از فعالیت زیاد در محیطهای بیرون خصوصاً در هوای زیاد گرم که می تواند باعث تشدید بیماری شود، لازم است. حمام سونا، وان حاوی آب خیلی گرم، دوش با آب گرم گرفتن همگی می توانند باعث بدتر شدن علائم شوند که پرهیز از آنها مفید بنظر
می رسد.

عرقیات

عرقیات

نام دارو های گیاهی وعرقیات

خواص و کاربرد آن

عرق آویشن

مقوی بدن ومعده _تقویت بینایی _ ضد نفخ _ ضد تشنج _ ضد صرع  _ رفع تشویش _ درمان سرفه _ تنگی تنفس _ درد مفاصل _ سیاتیک _ نقرس خونریزی های رحمی _ ترشحات رحمی _ کوفتگی عضلات _ رقیق کردن خون

عرق اسپست (یونجه )

اسپست سرشار از از ویتامین  K,D,C,Aمی باشد.تقویت اعصاب _ مقوی چاق کننده و تصفیه کننده خون

عرق اسطو خدوس ( لاوند )

مقوی اعصاب و خستگی های روحی _ درد عضلات _ سرفه وآسم

عرق بومادران

درمان ضعف عضله قلب ( میو کاردیت) احساس گرفتگی و درد ناحیهقلب (آنژین دوپوتارین ) _ خواب رفتن دست ها _ خون روی _اختلالات قاعدگی

عرق بید

اثر قاطع ولی کتد بر تب های مداوم دارد _ خواب آور _آرام بخش _تب بر _مدر

عرق بید مشک

تقویت قلب وملین و تقویت کننده معده واثر آرام بخش دارد .

عرق بابونه

مقوی معده _ باد شکن _ اشتها آور _ هضم کننده غذا _ صفرا بر _ قاعده آور و التیام دهنده_ آرام بخش اعصاب است واثر ضد تشنج و ضد عفونی کننده دارد .

عرق بادرنجویه

آرام بخش _ ضد تشنج _ مقوی قلب واعصاب _ ضد قولنج وهیستری

عرق پونه

بادشکن _ ضد نفخ _خلط آور _ مفید برای سیاه سرفه _ آسم _ سرفه را آرام وخروج خلط را تسهیل می کند .اثر محرک بر روی ترشحات معده دارد . 

عرق تارونه

از غلاف پوستی خرما گرفته می شود . بسیار آرام بخش ومسکن اعصاب و خواب آور است. برای رماتیسم _ درد مفاصل بسیار مفید است .

عرق چهل گیاه

تقویت معده _هضم غذا _ تقویت اعصاب _ مسکن درد های ماهانه خانم ها ودارای اثر آرام بخش است .

عرق خارشتر

مدر قوی _ تصفیه خون وکبد _ شستشوی کلیه ها و مفید برای سنگ کلیه ومثانه

عرق رازیانه

زیاد کننده ی شیر مادران_ قاعده آور _ اشتها آور _ دافع سنگ کلیه _ مفید برای درد های پهلو تخلیه رحم

عرق زنیان

ضد نفخ و باد شکن بسیار قوی _رفع سموم بدن _ تب بر _ قاعده آور _ مفید برای هضم غذا _ درمان لاغری شدید

عرق زیره

ضد چاقی است _ هضم کننده غذا _ باد شکن _ زیاد کننده شیر مادران _ رفع ناراحتی های روده

عرق سیر

ضد عفونی کننده _ ضد باکتری _ هضم کننده غذا _ کم کننده فشار خون

عرق سنبل الطیب

رفع تشنج _ تحرکات عصبی _ اسپاسم _ دلهره _میگرن _ ورم طحال

عرق شاتره

تصفیه کننده خون _صفرابر _ اشتها آور _تصفیه کننده کبد وضد یرقان _ رفع خارش بدن

عرق شوید

پایین آورنده چربی خون ومقوی معده _هضم غذا

عرق شنبلیله

مفید برای بیماری های قند _مفید برای مسلولین واشخاص ضعیف ولاغر _پایین آورنده فشار خون _بادشکن

عرق کاسنی

تب بر _ بیماری های کبد وکلیوی _ بیماری های اعصاب _ ضد کلسترول _ تصفیه کننده خون _ ضد یرقان